sábado, 12 de abril de 2014

Coses curioses del AIKIDO 1

Per BushidoOni


La espasa del samurái, molt mes que un arma


Comunament pensem que la “katana” o espasa del samurai es un objecte amb la finalitat tant de defensa com per produir la mort, no obstant l’espasa en l’època feudal tenia uns altres usos, i era que transmetien tant informació com uns protocols de l’època.

Quant un samurai visitava una altre casa, havia de donar la seva espasa i quedar-se amb la curta . Si al entrar en una casa l’espasa estava penjada en el suport de la paret apuntant amb la fulla cap a la porta volia dir que s’havia d’anar en compte ja que aquella persona no confiava amb ningú.

 En canvi una espasa penjant amb el mànec apuntant cap a la porta volia dir que aquella persona confiava amb qui acollia. Avui en dia això encara es conserva però nomes en els dojos  en que es mostra una katanakate o suport d’espases per entendre’ns. 

També era una ofensa que la beina de un samurai xoques contra una altre beina de un segon samurai, aquesta afronta nomes es solucionava amb la derrota y mor de un dels dos.  Si t’oferien examinar l’espasa de un altre samurai a casa seva era un honor, pro si l’agafes malament era una ofensa.....sens dubte amb els protocols eren gent inflexible. Encara n’hi han uns detalls més com per exemple com s’havia d’entregar l’espasa, la direcció de la fulla, netejar-la després d’examinar-la e lubricar-la,...etc...

Avui en dia en els dojos es fa ús dels Bokken i del Tanto , alguns mestres disposen de Katanes reals, pero això només s’aconsegueix mitjançant mèrits propis.



Hi ha poques diferencies entre els moviments d’Aikido i de l’art del sabre japonès.  En Aikido la pròpia espasa s’utilitza com un sabre. En molts moviments d’Aikido, la ma es fa servir com TEGATANA o MA-ESPASA. Sens dubte no hi cap altre art marcial que fagi servir tant aquesta modalitat.

KatanaKake:  O suport d’espases, s’utilitza per mostrar la katana (espasa llarga) i la saya (baina).



Bokken’s d’entrenament de diferentes varietats i el Tanto.


 ( Punts d’informació: TAI-CHI & AIKIDO de vida Sana e AIKIDO la practica de Kisshomaru Ueshiba )